Munkák, ötletek, leírások

Magyar Kézműves

Magyar Kézműves

Ékszerdoboz készítése - legyünk profik!

2013. február 10. - Óperenciás Kézművesség

ujdoboz1.jpg

Hozzávalók: natúr faláda (mérete: 17*15*9 cm); kicsi csillag csavarhúzó; 120-as és 180-as csiszolóvászon; Trikolor Aqua Akril átvonófesték; Trinát Aqua magasfényű zománc; grafitceruza; radír; Pentart matt hobbifestékek; Sadolin gyorsan száradó, vizes bázisú, selyemfényű parkettalakk, oszlató és művészecsetek.

Az elkészítés 3 napig tart, száradással együtt. Kissé hosszadalmas, ám megéri a fáradtságot.

Először is a faládát szétcsavarozzuk, a csavarokat, zárat, zsanérokat eltesszük, nehogy elvesszen valamelyik.

A natúr fát nagyjából megcsiszoljuk. Ez ki is hagyható, hiszen alapozás után jönnek ki a hibák igazán.

Az alapozás Trikolor Aqua Akril átvonófestékkel végzem. Híg, matt, vizes bázisú festék, amely könnyen felvihető és teljesen szagtalan. A láda minden részét alaposan átkenem, ha kell, kissé bele is tunkolom. Nem kell vastagon, hiszen ezt a réteget le fogjuk csiszolni.

Általában egész éjjelre száradni hagyom, de ha sietünk, 4-5 óra elteltével már csiszolható. Amint megszáradt, feltárulkoznak a faanyag hibái. Meg fogunk lepődni azon, mennyire érdes, szálkás felületet kaptunk és a kezdők kétségbe is fognak esni! Azonban megijedni nem kell. Jó minőségű csiszolóvásznakkal csodákra lehetünk képesek.

Sokféle csiszolóvásznat és - papírt kipróbáltam. Kiderült, hogy a papír alkalmatlan erre, így fémre használatos vásznaknál maradtam. Mostanában már használok csiszolószivacs is, de ennek az a hátránya, hogy a dobozok sarkait lekerekítheti, ha nem vigyázunk

Először is a nagyobb hibákat 120-assal tüntetem el. Végül az egészet 150-essel, vagy 180-assal simítom ki. Egy ládikó lecsiszolása kb. negyed óráig tart, hiszen az érdes felületből babapopsi simát kell kapnunk.

A port lekefélem, letörlöm és jöhet a fedőfestés. Erre a Trinát Aqua magasfényű zománcot használom. Ára tűrhető, szaga nincs, 4 rétegben a natúr fából fehéret varázsol. A rétegek között hagyjunk 3-4 óra száradási időt, díszítőfestés előtt hagyjuk száradni a dobozt 5-6 óráig.

Most pedig jöhet a díszítés! Mivel én kalocsai mintákat használok, rengeteg dobozt készítettem már el, a minta a fejemben van, de aki most csinálja először, sablonozhat is. Erre a felületre decoupage technikát nem ajánlok, mivel a zománc fényes felületet ad, de ha mindenképpen a szalvétatechnikánál maradnánk, fessük át a decoupage-olni kívánt területet Trikolor Aqua Akril átvonófestékkel, két rétegben. Ezzel egy matt felületet kapunk újra, amelyen már nem csúszik a szalvéta.

Én most viszont maradok a díszítő festésnél. Először megrajzolom grafitceruzával vázlatosan a rajzot: virágokat, bimbókat, majd összekötöm őket szárakkal, ehhez leveleket kötök.

Jöhet a festés. Az én mottóm, hogy „Olcsón minőséget!”, ezért nem használok művész akrilt, mivel kísérletezéseim során kiderült, hogy a Pentart matt hobbifestékei tökéletesen fednek. Az ecseteim 1-es és 3-as kecskeszőr hobbiecsetek. Ecsetgyilkos vagyok, ezért kb. 10 doboz után mennek a kukákba. Ezért is nem vásárolok a drágább, művészeknek árult fajtákból.

Tehát a festés…Pirossal kifestem a nagy virágokat, száradás után bordóval árnyékolom. Jöhetnek a kis virágok a kék, lila, rózsaszín árnyalataival, fajtájuktól függően. Felfestem a sárga bibéket, végül összekötöm a szárakat, felfestem a leveleket, majd ezt világoszölddel árnyalom. Az árnyalatokat előre bekeverem kiürült, tiszta üvegcsékbe, hogy ha 5 dobozt csinálok egyszerre, annak minden színe, árnyalata egyezzen a többi dobozéval és ne húzzam az időt a kikeveréssel. Minden színből 2-3 árnyalatom van.

Először mindig a színes virágokat készítsük el, majd jöhetnek a szárak, levelek.

Hagyom száradni egy órát, majd a grafitnyomokat kiradírozom és felviszem az első réteg lakkot. Sadolin gyorsan száradó, vizes bázisú, selyemfényű vagy fényes parkettalakkot használok. 7 deci 3500 Ft körül van, de nagyon sokáig elég. Hagyom száradni újra egy órát, majd jöhet a következő réteg. Ez is szárad egy órát és végül összeszerelem.

Kész is vagyunk. Most már csodálhatjuk kemény munkánk minőségi eredményét!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarkezmuves.blog.hu/api/trackback/id/tr635073153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása