Munkák, ötletek, leírások

Magyar Kézműves

Magyar Kézműves

Vodka, Micimackó és szerelmem, Marabu

2013. február 13. - Óperenciás Kézművesség

vodka.jpg

Nem félreértendő, nem keveredtem egy madárral intim viszonyba, orosz alkoholista se lettem, hanem arra vállalkozom, hogy akik még nincsenek művészi hajlamaik tudatában, cikkem által kiteljesedhessenek. Egy szó, mint száz: üveget fogunk festeni.

Először is, meg kell különböztetni a sablonos üvegfestést a szabad kézitől.

A sablonos azt jelenti, hogy választunk egy mintát, a megfelelő méretűre nagyítjuk, kinyomtatjuk, majd üveglap alá helyezzük. Csupán be kell írni a keresőbe, hogy „üvegfestés minta” és máris ezernyi sablont dob ki, Micimackótól a mandaláig.

Ami picit keményebb dió, az a szabadkézi üvegfestés. Ezt akkor célszerű használni, ha poharat, palackot akarunk festeni. Bár akinek sikerül belegyömöszölni a palackba a sablont, majd rögzíteni, annak máris könnyebb a dolga…

A sablonost részletesebben egy következő cikkben írom le, most inkább a szabadkézivel foglalkozzunk.

Most pedig lelövöm a poént: a Marabu egy üvegfesték. Német gyártmány, az ottani vegyészmérnökök zsenialitásának gyümölcse. Gyönyörű, telt színek, könnyű felvitel, szaga sem irtózatos, de ami a legfontosabb, ember legyen a talpán, aki száradás után lekaparja a felületről. Nem ő a legolcsóbb, de ennél drágább festékkel is dolgoztam már, ami ennek a minőségnek a közelébe sem ér.

Marabu-GlasArt-Glass-Paint_XL.jpg
Marabu Glas Art, 50 ml és 15 ml

Akkor hát, fessünk!

Amire szükségünk lesz: fekete üvegkontúr, Marabu Glas Art oldószeres üvegfesték (kék, sárga, piros, fehér, lila, zöld), szesz (alkohol, pl vodka), papírtörlő, üvegpalack vagy -pohár, kihegyezett hurkapálca vagy fa fogpiszkáló, (ha ezek nincsenek, akkor gyufa), 2 dl 100 %-os narancslé.pentart-uvegkontur.jpg

Pentart kontúr, fekete

Az üvegkontúr azért szükséges, mert nélküle a festék könnyen lefolyna. Jelenleg Pentart üvegkontúrt használok, Marabut még nem sikerült beszereznem, de ezzel is teljesen meg vagyok elégedve.

Akik nekivágnak a szabadkézi festésnek, azoknál jól jön, ha kicsit tudnak rajzolni, ha nem, akkor először gyakoroljanak papíron.

 üvegek.jpg
Kedvcsinálónak

Tehát a munkafolyamat:

  1. A festeni kívánt üvegfelületet szesszel megtisztítjuk, majd hagyjuk megszáradni.

  2. A kontúr kupakját lecsavarjuk, igyekszünk megtámasztani tenyerünk alsó részét, ott ahol a kis dudor van (ami általában a gyakori számítógép, egér használattól alakul ki).

  3. A kontúr nem túl sűrű, ezért gyorsan kell vele dolgozni. Tartsuk úgy, hogy ne szakadjon meg az általa húzott vonal, ha mégis megtörténik, nem történt tragédia, ügyesen folytassuk ott, ahol abbamaradt.

  4. Közben próbáljuk abbahagyni a reszketést, jó esetben úgyse látja senki, mennyit szerencsétlenkedünk. Semmi baj, ha nem sikerül a rajz, csak szesszel dörzsöljük le és kezdjük újra.

  5. A kész mintát hagyjuk megszáradni. Kb. 30 perc alatt ez meg is történik.

  6. Most vegyük a félbetört, kihegyezett hurkapálcát. Én a végét gyufa vastagságúra szoktam kihegyezni, ezért jó a fogpiszkáló vastagabbik vége. A gyufa is megfelel, csak kicsit nehézkes használni, mert túl rövid.

  7. Mártsuk bele a festékbe a hegyét és kezdjük el kitölteni a leveleket, virágokat a hozzáillő színekkel. Ha színt váltunk, a hegyet mindig dörzsöljük meg alkoholos vattával vagy papírtörlővel. Ezt a hurkapálcás megoldást akkor kell használni, ha kicsi felületeket festünk. Micimackó pocakjához már ecset kell.

  8. Színeket is keverhetünk üvegpalack kupakjában. Babarózsaszínt kapunk pl. 5 csepp fehérből és icipici pirosból. A fehér és fehérből kevert színek mindig jobban fednek, mint többi.

  9. Ha árnyalni akarunk, egy óra elmúltával menjünk rá még egyszer. Ne másnap, mert a felső réteg feloldja az alsót és meggyűrődik a festék.

  10. A festék tejesen egy-másfél nap alatt szárad meg. Nagyon hosszas dörzsöléssel (szivacs dörzsi fele), vagy nitrohigítóval lehet eltávolítani.

marabu uvegek.jpg
Munkánk gyümölcse..., virága

De mihez is kell a narancslé? Ha egészségügyi szesz helyett vodkát használtunk, akkor öntsünk le belőle fél decit, töltsük egy három decis pohárba, majd adjuk hozzá a narancslét.  Dőljünk hátra egy fotelben, polcoljuk fel a lábunkat és kortyolgassuk el, munkák csodálása közben.

Aki nem szereti a narancslés vodkát, annak tisztán ajánlom, kísérőnek pedig füstölt halacskákat, rozsos-magvas, fekete kenyeret, vajat és savanyú uborkát... nah, de ez egy másik történet…

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarkezmuves.blog.hu/api/trackback/id/tr995079035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása